آزمون MBTI (مایرز بریگز)
آزمون MBTI (مایرز بریگز)
آزمون MBTI یکی از معروفترین و پرکاربردترین تستهای شخصیتشناسی است و به دلیل نتایجی که ارائه میدهد در بین مدیران و عموم مردم از محبوبیت ویژهای برخوردار است. این آزمون بر اساس تئوری تیپهای شخصیتی کارل گوستاو یونگ روانپزشک و فیلسوف سوئیسی تدوین شده است. طراحان آن، مادر و دختری به نامهای کاترین کوک بریگز (Katharine Cook Briggs) و ایزابل بریگز مایرز (Isabel Briggs Myers) هستند.
کارل یونگ که از او به عنوان پدر روانشناسی نوین و بنیانگذار روانشناسی تحلیلی یاد میکنند، نظریاتی را در زمینه روانشناسی تحلیلی ارائه کرده است که باعث شده در دانش نوین روانکاوی نامش در کنار نام زیگموند فروید قرار گیرد. اما هیچگاه کارل یونگ از دانش و تخصص خود در زمینه طراحی آزمون MBTI یا آزمونهای شخصیتشناسی مشابه استفاده نکرد.
اولین نسخه پرسشنامه MBTI در سال ۱۹۴۳ توسط کاترین کوک بریگز و دخترش ایزابل بریگز مایرز منتشر شد. در ابتدا این آزمون در طی جنگ جهانی دوم و با هدف یافتن مناسبترین شغل برای زنان شاغل در صنعت نظامی، طراحی شد. اما به مرور این آزمون گسترش یافت و در نهایت با عنوان آزمون MBTI و آزمون شخصیت مایرز-بریگز منتشر شد.
تست مایرز-بریگز از رایجترین ابزارهای ارزیابی شخصیت در سطح جهان است. این آزمون روی خصوصیات روانشناختی افراد تمرکز میکند. در واقع، تست شخصیت شناسی MBTI چهارچوبی است که باعث درک بهتر تفاوتهای میان افراد و پی بردن به چرایی ایجاد اختلافات میشود. به همین دلیل به افراد کمک میکند تا در خانه و محل کار روابط محکم و پایداری ایجاد کنند.
سالانه ۲٫۵ میلیون نفر تست شخصیت شناسی MBTI را برای آشنایی با تیپ شخصیتی خود، تمایلات کاری، نوع برقراری ارتباط در محل کار و انتخاب شغل مناسب انجام میدهند.
این آزمون دارای ۴ بُعد اصلی است که از ترکیب این ابعاد، ۱۶ تیپ شخصیتی شکل میگیرد؛ هر فرد به یکی از این تیپها تعلق دارد و بر اساس آن علایق، استعدادها، خصوصیات رفتاری و تواناییهایش متفاوت است.
در واقع، تست شخصیت شناسی MBTI درصدد است تا ۴ خصلت اصلی انسان را به بخشهای دو گانه تقسیم نماید که عبارتند از:
- درونگرایی-برونگرایی
- شمی-حسی
- احساسی-فکری
- ملاحظهکننده-داوریکننده
معمولا روانشناسان ویژگیهای انسان را بر اساس ۴ بُعد اصلی و اولیه شخصیت او شناسایی و ارزیابی میکنند. ویژگیهایی همچون، تعامل او با دیگران و دنیای اطرافش، چه اطلاعاتی برای او ارزشمند است، چگونگی تصمیمگیری در شرایط مختلف، استقلالطلب هستند یا ترجیح میدهند فعالیتهای سازمان یافتهتری داشته باشند.
به عبارتی تست MBTI موارد زیر را مورد سنجش قرار میدهد:
- تفاوت افراد در منبع تامین انرژی
- تفاوت افراد در نحوه دریافت و تفسیر اطلاعات
- تفاوت افراد در مدل تصمیمگیری
- تفاوت افراد در سبک زندگی و نگرش به زندگی
به طور کلی می توان مهمترین و اصلی ترین کاربردهای این آزمون بین المللی را در ۱۰ مورد زیر خلاصه کرد:
کاربرد ۱- تست MBTI و انتخاب شغل
یکی از مهمترین کاربردهای تست MBTI انتخاب شغل است. در واقع ارزیابی شخصیت با استفاده از این آزمون در سراسر دنیا جهت راحتتر کردن تصمیم افراد برای انتخاب شغل مناسب به کار میرود. زمانی که از این ابزار به درستی استفاده کنیم میتوانیم آینده حرفهای بهتری را برای خود بسازیم.
کاربرد ۲- تست MBTI و مدیریت کارکنان
مدیران و کارآفرینان میتوانند با شناخت بهتر نسبت به انواع شخصیتها مسیر درستی را برای ایجاد هماهنگی و هموار کرن پرسنل خود بردارند .زمانی که به عنوان یک مدیر به درستی از این تست استفاده کنیم میتوانیم آینده بهتری برای کسب و کار خود بسازیم.
کاربرد ۳- تست MBTI و انتخاب رشته
بسیاری از مشاوران برای انتخاب رشته از تست MBTI کمک میگیرند. این به دلیل آن است که با استفاده از این آزمون میتوان رشتههایی که با شخصیت ما تناسب دارند را پیدا کرد. وقتی ما به درستی از تست MBTI استفاده کنیم، مطابق آن رشتهای را برمیگزینیم که در آینده از آن راضی بوده و در آن پیشرفت میکنیم.
کاربرد ۴- تست MBTI و سبکهای یادگیری
یکی از کاربردهای تست MBTI استفاده در مشاوره تحصیلی برای بهبود عادتهای مطالعه و یادگیری است. افراد با شخصیتهای متفاوت ترجیحات متفاوتی داشته که این باعث میشود تا متناسب با ویژگیهایشان روشهای مختلف یادگیری را طی نمایند. زمانی که از شخصیت خود بهتر آگاه باشیم میتوانیم برای افزایش کارایی تحصیلی از روشهایی استفاده کنیم که با ما همخوانی بیشتری دارد.
کاربرد ۵- تست MBTI و روابط اجتماعی
یکی از کاربردهای مهم شخصیتشناسی این است که ما بتوانیم در تعاملات اجتماعی دیگران را بهتر شناخته و در نتیجه تعارضهای بین فردی را کاهش دهیم. زمانی که شخصیت خود و دیگران را بهتر بشناسیم در نتیجه از درگیریها پرهیز نموده و میتوانیم روابطمان را به درستی هدایت کنیم.
کاربرد ۶- تست MBTI و روابط عاشقانه
یکی از کاربردهای شخصیتشناسی استفاده از آن برای مشاوره در زمینه ازدواج و انتخاب همسر مناسب است. برخی از تیپهای شخصیتی مکمل هم بوده و بهتر میتوانند با هم زندگی کنند. این در حالی است که برخی تیپها ممکن است تنشهای بیشتری داشته باشند. زمانی که از شخصیتشناسی استفاده میکنیم در آینده زندگی زوجی بهتری را تجربه کرده و در نتیجه میتوانیم رابطه عاشقانه خود را حفظ کنیم.
کاربرد ۷- تست MBTI و بازاریابی
یکی از کاربردهای شخصیتشناسی استفاده از آن برای مدیریت بازاریابی میباشد. علاوه بر بحث انتخاب بازاریاب بر اساس ویژگیهای شخصیتی، رفتارشناسی دیگران میتواند آگاهی ما برای فروش محصولات را افزایش دهد. زمانی که شخصیت دیگران را بهتر درک کنیم میتوانیم متناسب با ویژگیهای آن ها محصولات خود را راحتتر معرفی کنیم.
کاربرد ۸- تست MBTI و بیماریهای روانی
شخصیتشناسی به ما کمک میکند تا تاثیرپذیری نسبت به مشکلات و استرسها را بهتر درک کنیم. افراد تیپهای مختلف نسبت به استرسها و تنشها با یکدیگر متفاوتاند. ممکن است برخی از وقایع و رفتارها برای یک تیپ شخصیتی مشکلزا بوده اما برای تیپ دیگر آسیبی به همراه نداشته باشد. زمانی که شخصیت خود را بهتر درک نماییم با مدیریت درست استرس و مشکلات کمتر به بیماریهای روانی مبتلا خواهیم شد.
کاربرد ۹- تست MBTI و مشاوره
یکی از کاربردهای شخصیتشناسی استفاده از آن توسط روانشناسان و مشاوران است. آگاهی از این آزمونها به افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند کمک میکند تا بتوانند مشکلات مراجعین خود را بهتر تشخیص داده و در نتیجه آن ها را بهتر راهنمایی نمایند. زمانی که مشاوران از تست شخصیت استفاده میکنند راه حلهای احتمالی را متناسب با نیازهای افراد بررسی نموده و آنها را در مسیر صحیح خود هدایت مینمایند.
کاربرد ۱۰- تست MBTI و سبک زندگی
در نهایت با استفاده از شخصیتشناسی میتوانیم با شناسایی نقاط قوت و ضعفها سبک زندگیمان را تغییر دهیم. سبک زندگی متناسب با ویژگیها به ما کمک میکند تا از زندگی بیشتر لذت ببریم. همچنین زمانی که شخصیت خود را بهتر میشناسیم فعالیتها، اوغات فراغت و کارهایمان را طوری تنظیم میکنیم که با ویژگیهایمان بیشترین همخوانی را دارد. شخصیتشناسی به مرور زمان باعث میشود تا با انگیزه بیشتر، موفقیتهای بیشتری را در زندگی به دست آوریم.
منبع
blog.iran.hr
www.hamshahrionline.ir
www.myersbriggs.org
گردآورنده: ملیحه اثنی عشری، کارشناس ارشد مدیریت منابع انسانی
دیدگاهتان را بنویسید